Creatief denken 

Creatief denken krijgt een steeds grotere rol in het ‘leren van de toekomst’, het is een van de 21st Century Skills. En terecht, want het leven zit vol uitdagingen. Of het nou gaat om werk, school of andere activiteiten, het gaat niet altijd zoals verwacht. Wie creatief kan denken, kan kansen zien en flexibel zijn. Hij laat zich niet zomaar uit het veld slaan als dingen anders gaan dan de planning was. Ontdekken, ontwikkelen, fouten durven maken, hoort er allemaal bij. Bij de workshop creatief denken gaan we allerlei oefeningen doen om de creatieve mindset te trainen.

Creatieve mindset, growth mindset

Met een creatieve mindset denk je in mogelijkheden, hierdoor sta je flexibel in het leven. Je laat je niet zomaar tegenhouden door onverwachte veranderingen of situaties, want je hebt vertrouwen in je eigen ideeën en mogelijkheden. Het goede nieuws is dat iedereen het kan leren. Het is net zoals bij het opbouwen van conditie, door te trainen word je er beter in. Een creatieve mindset van de leerlingen begint bij de leerkracht.

Voor wie:

Leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten, ouders en professionals die meer willen weten over creatief denken.

Voor leerkrachten die:

  • Die hun creatieve mindset willen trainen.
  • Die in de klas met ‘creatief denken’ aan de slag willen, en daar handvatten voor kunnen gebruiken.
Wat bieden wij aan:

Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten. We gaan aan de slag met:

  • Wat is een creatieve mindset?
  • Tips om de creatieve mindset bij jezelf en vervolgens bij leerlingen te trainen.

Deelvaardigheden van creatief denken:

  • Divergeren: Zoveel mogelijk ideeën verzinnen.
  • Flexibel associëren: Verbindingen maken tussen dingen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben.
  • Verbeelden: Bekende dingen vervormen tot iets nieuws.
  • Creatief waarnemen: Verschillende en verrassende dingen zien, horen of voelen in dagelijkse en vertrouwde zaken.

Tijdens deze cursus gaan we veel doen, want door te doen leren we. Bij alle deelvaardigheden horen praktische activiteiten die later weer toe te passen zijn in de klas.

Wat krijgt u:

Aan het einde van deze cursus bent u in staat om ‘creatief denken’ in de klas aan te bieden. Dit kan als activiteit op zich (passend bij de 21e eeuwse vaardigheden), maar het kan ook in combinatie met andere vakken bijvoorbeeld taal, drama of tekenen. U kent het belang van creatief denken, de theorie en u hebt praktische handvatten voor in de klas.

Daarnaast krijgt u praktische tips voor uw creatieve mindset. Dankzij deze tips weet u hoe u een klimaat kunt creëren waarin leerlingen de ruimte krijgen voor hun creativiteit. Dit is een houding die op elk moment van de dag toegepast wordt en niet gebonden is aan een bepaald vak.

Linda Sinnige is docent creatief denken bij onderwijsbureau Semko
Linda Sinnige
Docent:

Linda Sinnige is juf, workshopleider en maker van het kaartspel ‘Dikke Draai Ananas’. Ze is twee keer afgestudeerd in ‘Creatief Denken’, een keer op het gebied van vormgeving en een keer op het gebied van onderwijs.

Waar en wanneer:

Cursusmoment 1, met 2 bijeenkomsten.
Locatie: In Sneek.
Dinsdag 10 mei 2022 van 19.00 – 21.00 uur
Dinsdag 24 mei 2022 van 19.00 – 21.00 uur

Studie-investering: 6 uren, dit is inclusief contacturen.
Studieniveau: De cursus is toegankelijk voor iedereen, er is geen vooropleiding nodig.

Investering

Jouw investering in deze training bedraagt
€ 135,-
Dit is inclusief reader.
Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Certificering

Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname.

Aanmelden

Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus: creatief denken


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst

Incompany

Deze cursus kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.


Deze cursus is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code: 00400-97874. Na registratie worden 16 studie uren toegevoegd.