Conflicthantering voor leerkrachten

Conflicthantering voor leerkrachten

Je vindt je werk leuk, in je groep(en) heb je het goed voor elkaar en op jouw school zijn de zaken best goed geregeld. Niks aan de hand zou je zeggen…. of toch wel? Er knaagt iets, je gaat niet (meer) met (genoeg) plezier naar je werk. Je weet wel wat dat er ‘iets’ is en het waait vast wel over en je negeert het al langer. Dat kost de nodige energie maar er is ook best lef voor nodig om het aan te pakken. Maar wat nou als het je zichtbaar iets op gaat leveren?

Herken je dit? Binnen de onderwijssector (en wees gerust, binnen heel veel andere organisaties ook) zijn er veel sluimerende/dreigende conflicten. Misschien een groot woord voor een situatie waarin je niet zo goed op kunt schieten met die ene collega. Het kan namelijk ook best groot worden als je het voort laat bestaan. Vandaar het woord conflicthantering.

Wat is de aanpak voor conflicthantering?

Wat nu, als je zelf (samen met de ander) voor verbetering van de situatie kunt zorgen. Je kunt ervoor kiezen om samen met een expert op het gebied van ’gespreksvoering in lastige situaties’ aan de slag te gaan. Eerste Hulp Bij Onderwijs Gedoe noem ik het. We starten met een individueel gesprek, zodat jij (en jouw collega) aan kan geven wat er speelt en waar ‘de pijn’ zit. Als jullie het beide zien zitten gaan we vervolgens gezamenlijk in gesprek. De situatie die ontstaan is, kent vaak meerdere actoren en dus is het logisch dat de verbetering vanuit jullie beide zal moeten komen. Dit is heel gewoon wanneer je met elkaar samenwerkt, niks om je voor te schamen, maar wel een enorme energievreter wanneer je niet besluit het aan te pakken!

Resultaat van conflicthantering

Je ontdekt wat je eigen (niet effectieve) gedrag is in deze situatie, hoe de ander daarop reageert en welk patroon jullie met elkaar (onbewust) ontwikkeld hebben. Het voeren van een echt goed gesprek met elkaar geeft duidelijkheid, begrip en rust. Uiteindelijk krijg je meer energie om ‘gewoon’ je werk te doen en een betere samenwerking! Jij blij, samen blij = mooier onderwijs.

Wie kan je daarbij ondersteunen?

Sinds 2014 ben ik, Astrid Hoekstra, als zelfstandige werkzaam als MfN-registermediator en richt mij specifiek op ‘gedoe op de werkvloer’ (arbeidsmediation). Daarbij heb ik een juridische achtergrond aangevuld met werkervaring als (interim) HR adviseur in diverse sectoren waaronder in het onderwijs (Primair, HBO en WO). Vanuit het HR werkveld begrijp ik als geen ander de context van arbeidsrelaties (binnen onderwijsorganisaties) en de conflicten die hierin kunnen ontstaan. Mijn passie is ‘wat mensen beweegt’ binnen arbeidsrelaties. De oprechte nieuwsgierigheid richting betrokkenen en hun situatie in combinatie met mijn doortastendheid en analytische blik maken dat mensen in vertrouwen het gesprek aangaan. Juist als dit een lastige situatie betreft! Ik geniet er van wanneer mensen weer verbinding met elkaar durven te maken en elkaar daardoor opnieuw gaan waarderen.

conflicthantering door Astrid Hoekstra
Astrid Hoekstra

Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over Conflicthantering voor leerkrachten

  • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen


Onderwijsbureau Semko heeft verschillende vormen van coaching.

Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.

Onderwijsbureau Semko is een netwerk van mensen die als doel heeft het onderwijs mooier te maken. Zo hebben we werelddocenten, leerkrachten, intern begeleiders, directeuren en nog vele anderen. Samen geven zij vorm aan teamscholingen en cursussen. Het netwerk van Semko groeit gestaag door. Het is fijn om met elkaar te praten over toekomstgericht onderwijs. Wilt u een aantal van ons leren kennen. Klik dan hier voor de werelddocenten en hier voor het netwerk van mensen wat teamscholingen geeft.

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.