Datamuur

Stel, je krijgt de opdracht om ergens naar toe te rijden waar je nog nooit bent geweest. Het eerste wat je zou willen weten is de bestemming. Waar moet je naar toe rijden? En hoe kom je daar? Je zou de locatie opzoeken via Google maps en de route bepalen. Je zou daarbij blindelings vertrouwen op de navigatie. Je zou vooral niet zo maar in de auto springen en willekeurig een weg in slaan, hopend dat je bij het einddoel komt. Je rijdt toch het fijnst als je precies weet waar je moet zijn en hoe de route daarnaar toe is. En zo werkt het met leren ook. Kinderen zijn avonturiers, maar houden ook van houvast en vinden het fijn als ze weten welke route ze kunnen volgen om bij een specifiek doel te komen. En hier biedt de datamuur de uitkomst voor.

Als groep wil je een missie hebben, een einddoel waar naar je gezamenlijk kunt toe werken. Aan deze missie hangen regels vast waaraan je je kunt en wilt houden, je vormt samen één team! Met de groep kun je afspreken aan welke doelen je, in een van te voren afgesproken periode, wilt werken om de missie te behalen. Dit kunnen zowel (meta)cognitieve- en sociale doelen op groepsniveau zijn, als individuele doelen. Dit visualiseer je allemaal op een muur in de klas. Het mooiste is als je dit giet in een overkoepelend thema.

Dus beeld je eens in: het klaslokaal is het vervoersmiddel, de leerling is de bestuurder en de datamuur is het navigatiesysteem waarop te zien is naar welk leerdoel de leerling toe moet. De datamuur zal bijdragen aan een leeromgeving waarin leerlingen actief en betrokken zijn bij het leren.

Voor wie:
Voor leerkrachten die actieve en betrokken leerlingen willen hebben bij het leerproces.

Wat bieden wij aan:
Onze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten.
Bijeenkomst 1: In deze bijeenkomst leggen de trainers uit wat een datamuur is en wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Daarnaast wordt er een grove opzet gemaakt voor het maken van een persoonlijke datamuur voor jouw groep/school. De datamuur wordt thuis of op school verder uitgewerkt.
Bijeenkomst 2: Tijdens de afsluitende bijeenkomst wordt de datamuur gepresenteerd aan de mede-cursisten en worden de eerste ervaringen met elkaar gedeeld.

Wat krijgt u:
• U weet hoe u een datamuur kunt ontwikkelen en kunt toepassen in de klas.
• Een groep die meer eenheid zal vormen, omdat u samen een missie heeft.
• Uw leerlingen worden actiever betrokken bij het leerproces.
De intrinsieke motivatie word bevorderd.
• De leerdoelen hangen visueel in de klas, waardoor het voor iedereen (leerkracht/leerlingen/ouders/collega’s/invallers) helder is waar er aan gewerkt wordt.

Docent: Annelies Brouwer is een ervaren mindmap trainer en heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van een datamuur. Annelies is werkzaam als intern begeleider op een basisschool.
Klaske Meester is werkzaam als groepsleerkracht 7/8 en ICT’er op een basisschool. Klaske heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van een datamuur.

Annelies Brouwer

Klaske Meester

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar en Wanneer:

Cursusmoment 1 VOL
Locatie: MIX, Martiniplein 11, 8601 EG te Sneek
Donderdag 27 september 2018, van 19.30 tot 21.15 uur
Donderdag 18 oktober 2018, van 19.30 tot 21.15 uur

Cursusmoment 2.
Locatie: MIX, Martiniplein 11, 8601 EG te Sneek
Dinsdag 2 april 2019, van 19.30 tot 21.15 uur
Dinsdag 23 april 2019, van 19.30 tot 21.15 uur

Studieniveau: deze cursus is toegankelijk voor een ieder, er is geen vooropleiding nodig.Studie-investering: 11 uren, dit is inclusief contacturen.

Investering
Uw investering in deze training is € 145,-
€ 25,- Materiaalkosten.

Certificering
Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname.

Aanmelden
Mocht u vragen hebben u kunt altijd mailen met Annelies: a.brouwer@semko.nl
Klik op het woord aanmelden om u in te schrijven voor de cursus. U vult het contactformulier in en wij zullen binnen een dag een bevestiging van aanmelding sturen.

Incompany
Deze cursus kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.

Share